top of page
  • Foto van schrijverTorsit

Aansluitvermogen magazijnkranen gehalveerd met duurzame UltraCaps

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023

UltraCaps kunnen kortstondig veel energie opslaan en weer vrijgeven. Hiermee besparen bedrijven energie en beperken hun aansluitvermogen waardoor ze minder afhankelijk zijn van de capaciteit en stabiliteit van het energienet. Torsit Hijsinstallaties paste de UltraCaps van Siemens voor het eerst toe in Nederland. Twee magazijnkranen kunnen hierdoor op een 16 ipv een 32 ampère aansluiting draaien.




Torsit maakt hijs- en hefoplossingen voor onder meer de beton- en metaalindustrie. Tot de klanten behoren ook verhuisbedrijven. “Onze kracht ligt in maatwerk”, vertelt mede-eigenaar Kees van der Wal. “Wij doen het liefst specials en vinden altijd een oplossing. Als het niet recht kan, dan doen we het krom.” Projectleider Bastiaan Drost: “De mechanische onderdelen en besturingscomponenten kopen wij in, maar de engineering doen wij volledig zelf, inclusief het bouwen van de kasten. We zijn een relatief klein bedrijf, maar we verzinnen de meest creatieve dingen.”


Energieverbruik zo laag mogelijk krijgen

Met Siemens doet Torsit al jaren zaken. Van der Wal: “Je kunt bij Siemens alles krijgen: van motorreductoren tot frequentieregelaars, PLC’s en touchscreens. De componenten zijn degelijk en eenvoudig te bestellen via de Industry Mall. Onlangs hebben wij twee magazijnkranen gebouwd voor Picomel Nutrition, een voedingsmiddelenproducent die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het bedrijf is BREEAM-gecertificeerd en hoeft door de inzet van zonnepanelen en warmtepompen al geen gas meer te verbruiken. Ook het energieverbruik wil het bedrijf zo laag mogelijk krijgen. Daarom wilde de eigenaar absoluut dat wij de kranen zouden uitrusten met UltraCaps. Wij hadden daar nog nooit van gehoord, maar Siemens heeft ze in het portfolio.


De in de UltraCaps opgeslagen remenergie kan worden ingezet om kortstondig piekvermogen te leveren. Hierdoor bespaar je op de energiekosten en heb je niet meteen een grotere netaansluiting nodig. - Bastiaan Drost, projectleider Torsit Hijsinstallaties B.V.


Electriciteitsnetwerken in toenemende mate overbelast

“UltraCaps zijn een onderdeel van onze oplossing voor Smart Power Management”, zegt Huibert Winckers, product marketing manager drives & motors bij Siemens. “Hiermee helpen we bedrijven energie te besparen en hun machines ook bij een stroomstoring of netwerkinstabiliteit draaiende te houden. Het is een totaaloplossing met omvormers, een regelsysteem, vermogenselektronica, bewaking en beveiliging. Klanten hoeven de losse componenten niet zelf in te kopen en te engineeren. Voor de opslag van energie bieden wij, afhankelijk van de applicatie, accu’s of UltraCaps aan. Ten opzichte van accu’s hebben UltraCaps het voordeel dat ze kortstondig veel energie kunnen opslaan en weer vrijgeven.” Fedor Vendeloo, productmanager motion control & drives: “Door de energietransitie zijn elektriciteitsnetwerken in toenemende mate overbelast. Bedrijven die hun netaansluiting willen verzwaren, komen op een wachtlijst terecht. Daarom willen steeds meer bedrijven lokaal hun energie kunnen bufferen, opslaan en beheren. Dat is de voornaamste reden om voor UltraCaps te kiezen, maar ze helpen ook energie te besparen.”


Remenergie

In hijs- en hefinstallaties zijn UltraCaps geschikt om remenergie die vrijkomt bij een verticale beweging op te slaan en te hergebruiken om de kraan te laten rijden. Het verstoken van remenergie vindt men bij Torsit achterhaald. “Het is te zot voor woorden dat je energie staat te verbranden voor niks”, zegt Van der Wal. “Daarom was het al onze standaard om remenergie terug te leveren aan het net. Wij wilden af van complexe remweerstanden die altijd te warm worden. Zeker bij de wat grotere hijsinstallaties was dat vaak een beperking. We waren dan ook blij toen Siemens de compacte Sinamics S120-omvormers lanceerde waarmee je remenergie kunt terug leveren op het energienet. Omdat ze eenvoudig te engineeren zijn, zijn de kosten voor ons niet hoger dan bij het toepassen van remweerstanden. We passen ze sindsdien eigenlijk standaard toe. De klant profiteert zo van een lager energieverbruik en een compactere oplossing voor een scherpe prijs. Goed voor het milieu én de portemonnee.”


Dankzij de lokale energiebuffer kunnen machines bij een korte storing in bedrijf blijven of gecontroleerd gestopt worden als de storing langer aanhoudt. - Fedor Vendeloo, productmanager motion control & drives, Siemens


Peakshaving

Ook UltraCaps kunnen, als ze volledig geladen zijn, energie terug leveren aan het net. Maar daarin ligt volgens Bastiaan Drost niet hun ware kracht. “Je kunt UltraCaps inzetten om aan peakshaving te doen. Dat wordt namelijk steeds interessanter. Bedrijven worden door de netbeheerder afgerekend op de hoogste piek in hun verbruik. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer ze moeten betalen. De in de UltraCaps opgeslagen remenergie kan worden ingezet om kortstondig piekvermogen te leveren. Hierdoor bespaar je op de energiekosten en heb je niet meteen een grotere netaansluiting nodig. Zeer interessant voor klanten met een beperkt aansluitvermogen. De UltraCaps werken als energiebuffer en vangen de vermogenspieken op terwijl de netbelasting laag en stabiel blijft.”


Perplex

Dit voordeel had de opdrachtgever van de magazijnkranen al op voorhand gezien. Van der Wal: “De klant wenste dat de kranen zouden werken op een aansluiting van 3x 16 ampère. Voor de zekerheid hadden wij 32 ampère voorzien, want deze kranen vragen veel vermogen. Uiteindelijk bleek 16 ampère inderdaad voldoende te zijn. Wij stonden perplex van de goede prestaties!”

Klanten helpen verduurzamen Voor de automatisering, integratie en inbedrijfstelling van de UltraCaps werd Torsit door Siemens gekoppeld aan VSE Industrial Automation, een partner van Siemens op Motion-gebied. Kees: “In principe doen wij graag alles zélf, maar dat was hier geen optie omdat wij nog geen enkele ervaring met UltraCaps hadden. We waren dus blij dat VSE ons hierbij kon helpen. Zij hebben behalve de ervaring ook directe lijnen met de engineers van Siemens in Duitsland. VSE heeft ons prima geholpen, ook bij de dimensionering van de UltraCaps.” Huibert Winckers: “Dit was het eerste project met UltraCaps in Nederland. Wij zijn blij dat we de kennis en ervaring nu bij VSE hebben opgebouwd. Zo kunnen we toekomstig nog meer klanten helpen met verduurzamen.”


Breed toepasbaar

Ook andere klanten van Torsit tonen al belangstelling voor de UltraCaps. Van der Wal: “Onder meer voor verhuisbedrijven die het automatische Container Lift System (CLS) bij ons aanschaffen zou dit een prachtige oplossing zijn. Zij hebben vaak last van het beperkte aansluitvermogen in gebouwen en je wil geen uitval van de energievoorziening terwijl je een container aan het laden bent.” Fedor Vendeloo: “UltraCaps zijn breed toepasbaar en zeker niet alleen voor dynamische aandrijfbewegingen zoals bij een hijsinstallatie. In productiebedrijven kunnen ze worden ingezet om te voorkomen dat een installatie vastloopt bij een kortstondige storing in de stroomtoevoer, denk bijvoorbeeld aan de glasindustrie. Dankzij de lokale energiebuffer kunnen machines bij een korte storing in bedrijf blijven of gecontroleerd gestopt worden als de storing langer aanhoudt. Bij materiaalbewerkingen (zoals CNC-freesmachines) moet de netkwaliteit zo perfect mogelijk zijn, elke schommeling zie je terug in de kwaliteit van het eindproduct. Met UltraCaps kan de voeding zeer constant worden gehouden. Eigenlijk kunnen UltraCaps overal worden ingezet waar continuïteit vereist is. Ik ken zelfs een bedrijf waar ze worden ingezet om de continuïteit van ventilatoren in een cleanroom te garanderen.”


Bron: Siemens | 3 maart 2023

120 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

UITGELICHT

CONTACT
bottom of page