top of page
  • Torsit Hijsinstallaties

Volg onze EKH-keurmeesters | deel VII - Elektrisch gedeelte


Volg onze EKH-keurmeesters bij het keuren van hijsinstallaties. In deze speciale blogreeks nemen wij u maandelijks mee achter de schermen van een keuring.


Elke maand lichten wij een klein deel van het keuringsrapport voor u uit. Deze maand is er gekozen voor het kopje 'Elektrisch gedeelte'. 


Wat staat er onder het kopje 'Elektrisch gedeelte'?

Hieronder vindt u een overzicht van de keuringspunten die onder het elektrisch gedeelte van een hijsinstallatie vallen: 


1. Hoofdschakelaar 

2. Hoofdstroomrail (open)

3. Koker sleepleidingen 

4. Kabelkat installatie 

5. Kabelhaspel 

6. Bekabeling 

7. Kabeldoorvoering / -wartels

8. Schakelkasten 

9. Verdeelkasten 

10. Stuurstroomgedeelte 

11. Aarding 

12. Weerstanden 

13. Hangdrukknopkast

14. Draadloze besturing 

15. Akoestisch- / optische signalering 

16. Lastaanwijzingen 

17. Bedrijfsurenteller:      uur 

18. Beschermingsleiding (NEN3140)

      Aantal metingen: 

19. Isolatieweerstand (NEN140) 

      Aantal metingen: 

20. Aardlekschakelaar (NEN3140)De focus in deze blog ligt op 'Bekabeling', 'Schakelkasten' en 'Hangdrukknopkast​'. 


Bekabeling 

De bekabeling dient zo te zijn aangebracht dat er geen kans op beschadigingen is. Tevens moet er een duidelijke scheiding zijn in de aarde-, vereffenings- en nulleiding. De voedingskabels moeten van voldoende doorsnede zijn.

Op onderstaande foto ziet u dat de kabel van een rupsbaan defect is. Deze is natuurlijk direct gerepareerd door onze monteur. Schakelkasten 

Een schakelkast die door iedereen geopend kan worden, moet aanrakingsveilig zijn. Dat wil zeggen dat de spanningvoerende delen niet aangeraakt kunnen worden. Bij schakelkasten die alleen met een sleutel opengemaakt kunnen worden, is het sleutelbeheer belangrijk. Als er delen in de kast na het uitschakelen van de werkschakelaar onder spanning blijven staan, moet dit afgeschermd of gemarkeerd worden. De beschermingsklasse (IP-code) van de schakelkast dient in overeenstemming te zijn met de werkomstandigheden. De gebruikte codering van de equipement en bedrading dient overeen te komen met het elektrische schema.


Op de linker foto ziet u hoe wij de kast aantroffen. Op de rechter foto ziet u hoe onze monteur het weer achterliet. Hangdrukknopkast

De bedieningskast moet in goede staat zijn, dat wil zeggen dat de behuizing intact is, de afdichtingen in goede staat zijn en de aanduiding van de bewegingsrichtingen goed leesbaar is. Verder dient de functiebediening elektrisch vergrendeld te zijn terwijl deze automatisch in de nulstand moet terugkeren. De bedieningskast dient door een trekontlasting aan de kraan- of katconstructie te zijn verbonden. Op de bedieningskast moet een noodstop aanwezig zijn. De bediening van de noodstop mag niet tot gevolg hebben dat de last wordt losgelaten. Uitschakeling door een noodstop mag niet op een andere plaats ongedaan kunnen worden gemaakt.

Op deze foto ziet u een bedieningskast van een kolomzwenkkraan. De noodstop is duidelijk aanwezig en de bewegingsrichtingen zijn goed leesbaar. 

180 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


UITGELICHT

CONTACT
bottom of page