top of page

GESCHIEDENIS

1971 – Oprichting Hessena Nederland NV

In 1971 werd Hessena Nederland NV opgericht door Dolf van der Meulen, gespecialiseerd in kranen en transportinstallaties. Ondanks enkele verhuizingen eindigde de samenwerking met het Duitse moederbedrijf na een conflict, omtrent een omvangrijke order.

 

1977 – Oprichting Elweco b.v.

In 1977 werd Elweco b.v. opgericht om de grote opdracht te voltooien, geleid door Dolf van der Meulen en voormalig collega Goof Jans. Ondanks economische uitdagingen en het beëindigen van de samenwerking met KSK in 1979, maakte het bedrijf een doorstart in 1981. Dit resulteerde in de oprichting van Torsit b.v. – ingenieursbureau voor kranen en transportinstallaties.

 

1981 – Oprichting Torsit b.v.

In 1981 verwierf Torsit voldoende werk door de vertegenwoordiging van Bubenzer Bremsen en klanten als Nedstaal, Laura Metaal en Daf. Na de toetreding van Eric Schapink in 1981 en de beslissing van Dolf om het rustiger aan te doen, leidde dit tot de aandelenoverdracht van Torsit b.v. op 16 maart 1983, waarbij de aandelen werden overgedragen aan Eric en Marjan Schapink.

 

1984 – Groei inspectie en reparatie

Vanaf 1984 groeide de vraag naar inspectie en reparatie van kranen, vooral omdat de technische diensten bij grote bedrijven werden ingekrompen. Torsit speelde hierop in en breidde het technisch personeelsbestand uit. Hoewel er in die tijd kort geëxperimenteerd werd met mobiele kranen als mogelijke aanvulling, bleek dit niet bij de kernactiviteiten van het bedrijf te passen.

 

1989 – Verhuizing naar Marie Curiestraat

Naarmate de opdrachten groeiden, werd de 'werkplaats met het koude hokje' te klein, en op 6 februari 1989 verhuisde Torsit naar een groter pand aan de Marie Curiestraat. De uitbreiding omvatte ook een buitenterrein aan de zijkant welke snel overkapt werd en waarin de revisieafdeling van start ging compleet met trekbank.

 

1990 – Bevoegde instelling voor het beproeven en certificeren van hijsmiddelen

In 1990 werd Torsit benoemd tot 'bevoegde instelling voor het beproeven en certificeren van hijsmiddelen'. Dit na contact met de Haven Arbeidsinspectie over de verplichte jaarlijkse keuring van hijsmiddelen.

 

1993 – Oprichting EKH

Na opheffing van de Haven Arbeidsinspectie haakte Eric, samen met collega's, in op de situatie. Moeizame onderhandelingen met de overheid en collega-bedrijven leidden in 1993 tot de oprichting van de EKH, en later werd dit aangevuld met de beproeving 'boven de haak'.

 

1996 – ISO

Grote bedrijven begonnen het ISO-certificaat te eisen van toeleveranciers, wat Torsit aanspoorde om alle processen op papier vast te leggen. Op 8 juli 1996 resulteerde dit in het verkrijgen van het ISO-certificaat, gevolgd door het VCA- en EKH-certificaten (boven- en onder de haak) in 2002.

 

2006 – Automatische kranen

In 2006 zette Torsit een belangrijke stap in zijn geschiedenis door te starten met besturingstechniek. Deze strategische uitbreiding verrijkte het vakmanschap van Torsit, waardoor het bedrijf zijn technische expertise verder kon ontwikkelen en klanten innovatieve oplossingen kon bieden.

 

2010 – Nieuwe directie voor Torsit

In 2010 onderging Torsit een overname door een nieuwe directie, bestaande uit Arjan van Lier, Charles Pater en Kees van der Wal.

 

2016 – Klantenportaal       

In 2016 introduceerde Torsit een innovatief klantenportaal, specifiek ontworpen voor de service en onderhoud van hijsinstallaties alsmede de hijs- en hefmiddelen.

 

2019 – Introductie Container Lift System

Na maanden van engineering en voorbereiding werd in 2019 het innovatieve Container Lift System geïntroduceerd. Dit systeem, gekoppeld aan de besturing van een bovenloopkraan met spreaders, verplaatst automatisch containers en maakt het mogelijk om 20 en 25 ft containers nauwkeurig te positioneren. Door de verregaande automatisering worden de containers ’s nachts ingevoerd en opgehaald uit het afgesloten automaat gebied.

 

2022 – Introductie Smart Power Managementsysteem

In 2022 introduceerde Torsit het Smart Power Managementsysteem, een innovatieve oplossing die hijskranen ondersteunt bij het versnellen door gebruik te maken van energie uit UltraCaps. Hierdoor kan de vrijgekomen remenergie bij verticale bewegingen opnieuw worden benut, wat resulteert in significant lagere aansluitwaarden op het energienet.

 

2023 – 40 jarig jubileum

In 2023 vierde Torsit haar 40-jarig jubileum, een mijlpaal die de vier decennia van expertise en groei in de sector benadrukt. Vanaf de start in 1983 heeft Torsit zich ontwikkeld tot een specialist met een uitstekende reputatie in keuring, service en onderhoud refit en nieuwe levering van hijs- en hefinstallaties.

bottom of page