top of page
  • Torsit Hijsinstallaties

Gebruikers van werkbakken en -platforms, let op!


Door aanpassingen in het Arbobesluit (artikel 7.23d) is het vanaf 1 juli 2020 alleen nog bij zeer hoge uitzondering mogelijk om personen werkzaamheden te laten verrichten vanuit een werkbak of werkplatform dat gehesen wordt door een kraan. Het gebruik van een werkbak geheven door een vorkheftruck is vanaf die datum geheel verboden! Op overtredingen staan flinke boetes. Mocht het voorheen nog bij incidentele en kortdurende werkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen, nu moet aan meer voorwaarden worden voldaan. Allereerst moet er een door de werkgever opgesteld schriftelijk werkplan zijn, dat door een gecertificeerd hoger veiligheidskundige is beoordeeld. Dat plan moet aantonen dat: a. De werkbak nodig is om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. b. Toepassing van andere middelen minder veilig en/of minder efficiënt is. De werkzaamheden moeten twee dagen vóór aanvang worden gemeld aan de toezichthouder, de Inspectie SZW. Maar er zijn nu óók aanvullende voorwaarden:

  • De belasting van de werkbak mag niet meer bedragen dan de helft van de maximaal toegestane belasting in de meest ongunstige stand;

  • De bedieningsplaats is permanent bemand;

  • De horizontale snelheid van de werkbak om deze in positie te brengen, mag niet hoger zijn dan 2,5 km/uur;

  • Bij gebruik van een mobiele kraan, mag niet met de kraan worden gereden;

  • Alle snelheden waarmee de werkbak in een hijskraan wordt verplaatst, mogen niet hoger zijn dan ¼ van de ontwerpsnelheden;

  • De windsnelheid mag niet meer dan zeven meter per seconde bedragen;

  • De medewerkers in de werkbak beschikken over doeltreffende communicatiemiddelen;

  • Er zijn doeltreffende voorzieningen getroffen om de medewerkers bij gevaar te evacueren.


Conclusie EKH De conclusie van de EKH is dat dit Arbobesluit een grote impact heeft op de werkzaamheden met een werkbak of -platform. Het gebruik van hoogwerker of verreiker met werkbak zal in de meeste gevallen een veilig alternatief kunnen zijn. Voor meer informatie over dit Arbobesluit (7.23d) kunt u het Staatsblad 135 downloaden via http://wetten.overheid.nl.


270 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

UITGELICHT

CONTACT
bottom of page