top of page
  • Torsit Hijsinstallaties

Al 25 jaar veilig hijsen met EKH


EKH, de vereniging van Erkende keurbedrijven hijs- en hefmiddelen, bestaat 25 jaar. Een groot jubileumfeest vinden de leden niet nodig. Wel zijn ze trots op de visionaire initiatiefnemers van de vereniging en het feit dat de circa zestig leden de veiligheidscultuur in Nederland naar een hoger niveau wisten te tillen.

Het waren gedreven ondernemers die begin jaren negentig van de vorige eeuw in het gat sprongen dat de overheid trok. Ruwe richtlijnen over het naleven van veiligheidsnormen vervingen gedetailleerde regelgeving. Ambtelijke organisaties met toezicht op het naleven van voorschriften verdampten. Zo verdween bijvoorbeeld de Inspectie van de Havenarbeid die verantwoordelijk was voor het toezicht op de keuring van hijsmiddelen uit beeld. Die terugtrekkende overheid vormde de aanzet tot de oprichting van EKH, de vereniging van Erkende keurbedrijven hijs- en hefmiddelen. Een kwart eeuw later is EKH uitgegroeid tot een gezaghebbend instituut dat ‘veiligheid’ altijd met hoofdletters schrijft.

Wapenfeiten

Eén van die gedreven ondernemers was Eric Schapink, oprichter en directeur van Torsit in Harderwijk tot 2010. In dit bedrijf schuift een bont gezelschap aan tafel, om de wapenfeiten van de vereniging door te nemen. Maarten van der Velden is voorzitter van EKH. Nadat hij zijn bedrijf verkocht gooide hij zich naast zijn werk voor EKH op een wetenschappelijke studie muziekwetenschappen en het wielrennen. Naast hem Gody van den Hurk die als branchemanager al bijna twee decennia lang een stuwende kracht achter de activiteiten van EKH is. Charles Pater is bestuurslid van EKH en was ooit leraar Duits en Nederlands. Nu is hij verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van Torsit. Gastheer is HTS-ingenieur Arjan van Lier, de algemeen directeur van het bedrijf dat hijsinstallaties levert en keuringen boven en onder de haak verricht.

Keurmeesters

Torsit ontwerpt en fabriceert hijsinstallaties, vaak zeer klantspecifiek. Installaties die een beperkte ruimte moeten kunnen werken bijvoorbeeld. Of dichterbij: een lift voor botters in de Harderwijker haven. Een groot deel van de circa twintig medewerkers is in het midden van het land te vinden. Daar zijn de keurmeesters op pad om inspecties boven en onder de haak te verrichten. Naast een diepgaande kennis van hijswerktuigen en hijs- en hefgereedschappen is onafhankelijkheid van de keurmeesters een belangrijke troefkaart.

Arjan van Lier: “Onze keurmeesters komen om te keuren, niet om te verkopen. Die onafhankelijke opstelling is een belangrijke eis die EKH vanaf het begin stelt. Op slagers die hun eigen vlees keuren, zit niemand te wachten.”

Maarten van der Velden onderstreept dat permante streven naar meer veiligheid. “Als directeur moet je er niet aan denken, dat je op een dag iemand moet gaan vertellen dat zich een verschrikkelijk ongeluk heeft voorgedaan bij het hijsen. Dat staat los van alle imagoschade, kosten en ellende met de verzekering. Je wilt dat je mensen veilig kunnen werken. En toch zit een ongeluk in klein hoekje. Routinematig aan het werk zijn, terwijl er plotseling een reeks van zaken fataal misloopt. Dat mag in elk geval nooit aan een brekende ketting of hijsband liggen.”

Charles Pater: “De zorgplicht ligt bij de werkgever. Die moet ervoor zorgen dat elk jaar de hijsinstallaties en -gereedschappen worden gekeurd. Daar komt veel - digitale – administratie bij kijken. Ons systeem is interactief en zo ingericht dat onze klanten zelf de actuele staat van hun hijsinstallatie en hijsmiddelen kunnen inzien. Vanzelfsprekend kost dat geld en op extra kosten zit geen enkele ondernemer te wachten. We spannen ons met alle EKH-leden dan ook in om veilgheidsdenken, of een veiligheidscultuur tot in de haarvaten van een bedrijf te laten doordringen. Tegelijkertijd moet je niet overdrijven. Een hijsinstallatie van een waterschap die eens per jaar in actie komt, ga je niet jaarlijks beproeven. We proberen met onze leden zo rationeel mogelijk te opereren zodat het draagvlak voor de maatregelen die echt nodig zijn zo groot mogelijk blijft.”

Professioneel samenwerken

Van der Velden: “Je kunt niet genoeg bewondering hebben voor de ondernemers die 25 jaar geleden de visie hadden om de weg met EKH in te slaan. Vergeet niet dat de zestig leden van onze vereniging naast collega’s ook concurrenten zijn. Destijds was het hen al duidelijk dat je ook als concurrent gemeenschappelijke belangen hebt. Door professioneel samen te werken hebben we ons in die kwart eeuw kunnen ontwikkelen tot het gezaghebbende instituut dat de EKH vandaag de dag is.”

159 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

UITGELICHT

CONTACT
bottom of page