top of page
  • Foto van schrijverTorsit

Volg onze EKH-keurmeesters | deel VIII - Afsluitende beoordeling

Bijgewerkt op: 11 dec. 2019Volg onze EKH-keurmeesters bij het keuren van hijsinstallaties. In deze speciale blogreeks nemen wij u maandelijks mee achter de schermen van een keuring.


Elke maand lichten wij een klein deel van het keuringsrapport voor u uit. Deze maand is er gekozen voor het laatste kopje 'Afsluitende beoordeling'.


Wat staat er onder het kopje 'Afsluitende beoordeling'?

Hieronder vindt u een overzicht van de keuringspunten die onder de afsluitende beoordeling vallen:

1. Hoogst gemelde risicoklasse

2. Kraan vrijgegeven

3. Kraan afgetest met proeflast

4. Goedkeuringssticker geplakt

5. Stickernummer


Nadat alle punten gecontroleerd zijn en op de kraan of kraanbaan geen gebreken zijn aangetroffen die deze onveilig maken, kan de test met proeflast (tussen 100% en maximaal 110% van de WLL) uitgevoerd worden. Zet daarvoor de kraan/takel recht boven de proeflast. De proeflast moet veilig en goed worden aangeslagen met deugdelijk en gekeurd hijsmateriaal. De omgeving moet worden afgezet, zodat er geen personen onder de last kunnen komen. Voer de belastingtest uit, eerst met lage, daarna met hoge hijssnelheid. Controleer daarbij de werking van de hijsrem en de werking en de afstelling van de overlastbeveiliging.


1. Hoogst gemelde risicoklasse

Ter afsluiting van de keuring wordt de hoogst gemelde risicoklasse vermeld.


2. Kraan vrijgegeven

Een gekeurde kraan kan worden vrijgegeven indien bij de keuring geen gevaarlijke gebreken zijn geconstateerd en bij de afsluitende functionele test de kraan in orde is bevonden.3. Kraan afgetest met proeflast

Beproeving van de juiste afstelling van de overlastbeveiliging alsmede de goede werking van de hijsrem bij vollast is noodzakelijk.4. Goedkeuringssticker geplakt

De EKH-keuringssticker wordt uitsluitend aangebracht op vrijgegeven kranen waarvan aantoonbaar is gemaakt dat de geconstateerde gebreken, binnen de gestelde termijnen, zijn verholpen.


5. Stickernummer

De EKH-stickers zijn uniek genummerd. Het nummer dient op het keuringsrapport te worden vermeld.Bron: handboek EKH

146 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


UITGELICHT

CONTACT
bottom of page